Siirry sisältöön

Vuosikertomukset ja raportit

Taloudellinen vastuumme

Kannattavuus on keskeinen osa taloudellista vastuutamme

Lahden Taloilla taloudesta pidetään huolta pitkäjänteisesti. Se tarkoittaa etenkin kolmea asiaa: tulevia lainanottoja ja korkokuluja suunnitellaan etukäteen, asuntoja korjataan säännöllisesti ja niiden vuokrattavuutta sekä energiatehokkuutta parannetaan remontoimalla. Kaikki tämä on tärkeää, sillä Lahden Talojen suurimpia kulueriä ovat energia- ja rahoituskulut sekä asuntojen korjaukset.

Taloutemme tärkeimmät tunnusluvut

Lahden Talot Oy20232022
Liikevaihto58,2 M €57,2 M €
Liikevoitto4,9 M €14,6 M €
Taseen loppusumma414 M €420 M €


Myös tarvittavat vuokrankorotukset ovat tärkeä osa vastuullista taloudenhallintaa. Lahden Talot toimii omakustannusperiaatteella. Tämä tarkoittaa sitä, että vuokraan sisällytetään vain menot, jotka ovat tarpeen asuntojen ylläpitämiseksi, korjaamiseksi ja rahoittamiseksi ja vuokrat nousevat vain sen verran kuin todelliset kustannuksetkin.

Vaikka vuokrankorotukset ovat asukkaille ikävä uutinen kireässä taloustilanteessa, ovat ne välttämättömiä, sillä kannattava liiketoiminta on keskeinen osa taloudellista vastuuta.

Nostamalla vuokria sen mukaan kuin kustannukset nousevat varmistamme yhtiön jatkuvuuden ja pitkäjänteisen toiminnan.”

Petri Juvonen, talousjohtaja

Vuonna 2023 Lahden Talojen vuokrat nousivat noin viisi prosenttia aiempaan vuoteen verrattuna, ja vuoden keskivuokra oli 12,80 euroa neliöltä. Vuokrankorotuksista huolimatta Lahden Talojen vuokrat ovat keskimäärin noin yhdeksän prosenttia Lahden markkinavuokratasoa pienempiä.

− Pitkäjänteinen suunnittelu tasaa heilahteluja tässäkin, sillä kustannukset ovat nousseet kuluvana vuonna enemmän kuin vuokramme. Kustannusten nousua emme voi välttää, mutta omalla toiminnallamme voimme tasata vaikututusta ja jaksottaa vuokrien nousua pitkälle aikavälille, Lahden Talojen talousjohtaja Petri Juvonen toteaa.

Teemme suurimman osan hankinnoistamme paikallisesti

Lahden Talot on vahvasti paikallinen toimija. Vuonna 2023 Lahden Talojen ostoista 41 prosenttia tehtiin joko Lahden kaupungilta tai kaupunkikonsernin yhtiöiltä. Kun tähän lisätään vielä muut paikalliset hankinnat, on lopulta reilusti yli puolet kaikista Lahden Talojen hankinnoista paikallisia.

− Meitä koskevat omistajamme, Lahden kaupungin, asettamat tavoitteet paikallisista hankinnoista, mutta toisaalta paikallisuus tulee meiltä myös ihan luonnostaan. Iso osa hankinnoistamme, kuten energia tai pienet korjaukset, on järkevää hankkia paikallisesti, jotta asiat hoituvat sujuvasti ja aikataulussa, Juvonen sanoo.

Paikallisten hankintojen ansiosta Lahden Talojen työllistämisvaikutus ulottuu myös useisiin paikallisiin yhteistyökumppaneihin. Julkisena hankintayksikkönä Lahden Talot noudattaa kuitenkin lakia julkisista hankinnoista, eikä paikallisuus voi yksinään olla hankintaperuste.

Lahden Talot20232022
Ostot suoraan kaupungilta tai
kaupunkikonsernin yhtiöiltä
41 %45 %
Suorat ja epäsuorat tuloutukset Lahden kaupunkikonsernille14 893 209 €14 836 500 €
Työllistämisvaikutus (oma + yhteistyökumppanien henkilöstö)330366

Tulevana vuonna asiat ovat toivottavasti hieman ennustettavampia.”

Petri Juvonen, talousjohtaja

Hintakilpailu haastaa meitäkin

Juvonen arvelee, että huono taloustilanne näkyy todennäköisesti asiakkaiden maksukyvyssä myös tulevana vuonna. Tällä hetkellä vuokra-asuntoja on tarjolla paljon ja hintakilpailu on kovaa.

Lahden Taloille paras keino kilpailla vuokramarkkinoilla on monipuolinen tarjonta, asuntojen laadukkuus, luotettavuus sekä mahdollisuus palvella asiakkaita. Etenkin vaikeassa taloustilanteessa monelle merkitystä on myös sillä, että asunnon voi vuokrata ilman vakuutta.

− Yksityisillä vuokramarkkinoilla eletään meitä vahvemmin asukkaan kukkaron kautta: jos asukkaalla ei ole mahdollisuutta maksaa suurempaa vuokraa, ei vuokranantaja voi välttämättä kustannuksista huolimatta korottaa vuokria, Juvonen toteaa.


Olemme Lahden seudun suurin vuokranantaja. Vuokraamme, omistamme, ylläpidämme ja rakennamme laadukkaita mutta mukavan hintatason koteja. Meillä on yli 7000 asuntoa, joista löydät ihanan kodin – rakastitpa sitten rauhaa tai kaupungin sykettä. Ystävällinen ja ammattitaitoinen henkilökuntamme auttaa sinua kaikissa asumiseesi liittyvissä asioissa.

Lahden Talot Copyright